Inifiniti Q60 2.0T Onbekend maar niet meer onbemind

22 december 2016

 

 

De Infiniti Q60 is een zeldzame verschijning op onze wegen. Toch is het een auto die op je short list zou moeten staan als je op zoek bent naar een comfortabele coupé met een sportieve inslag. Autotelex reed met de 2.0T Premium Tech en was onder de indruk.
Om de auto te kunnen plaatsen eerst even een korte uitleg. De Q60 is de coupé versie van de Q50. Het gamma van de Q60 is overzichtelijk: een van Mercedes-Benz afkomstige 2.0 4 cilinder met turbo, 155 kW of een 3.0 6 cilinder twin-turbo met AWD en 298 kW, beide uitsluitend leverbaar met automaat.

 

Het is een auto die tussen de hardcore sport coupe’s en de comfortabele luxe coupe’s in zit. Door zijn exclusieve uitstraling heb je het gevoel in iets aparts te rijden. De looks samen met de mooie diepe rode kleur van onze testauto dragen daar aan bij. De stoelen zitten erg prettig en zijn goed in te stellen. De ruimte voorin is meer dan voldoende. Achterin zit je zoals verwacht wat minder riant, maar voor een coupé is de ruimte acceptabel. Als je de auto start verwacht je onwillekeurig een kleine grom te horen, helaas. De 4 cilinder turbo motor is zeer beschaafd. Rijden dan maar. De optionele adaptieve besturing werkt prettig tenzij je op de limiet wilt rijden. Er is geen mechanische link meer aanwezig tussen het stuur en het stuurhuis. Dit zorgt voor een prettig stuurgedrag zolang je de limiet niet opzoekt, want dat resulteert in onderstuur, terwijl je overstuur verwacht. De Q60 is hiermee een makkelijk te controleren vlotte GT, een rol die hij in stilte vervult.

 

In het midden van het dashboard vind je twee schermen boven elkaar, één voor de bediening van onder andere het klimaat systeem, de andere voor het weergeven van de navigatie. Deze gescheiden weergave is erg prettig, helaas is de bediening soms wat onduidelijk, de ene handeling moet je op het bovenste scherm doen , de andere op het onderste en soms kan het ook met de controller. Uiteraard went dit vanzelf, maar het kan intuïtiever.

 

De proporties van de Q60 kloppen, het design is goed gelukt hoewel er wat kleine twistpunten zijn zoals de C-stijl en het knikje boven de grille. De grootste concurrenten komen uit Duitsland, maar toch is de Q60 compleet anders dan de Duitse drie. Je kiest hem dan ook juist voor zijn afwijkende uitstraling, aan zowel de binnen- als de buitenkant, net als bijvoorbeeld de Cadillac ATS Coupé.

 

Infiniti is een merk dat in Nederland onbekend is en daardoor niet echt meetelt. Door de introductie van de Q30 in het C-segment is de naamsbekendheid wel iets gestegen, maar als je niet weet dat deze Q60 bestaat zal het nooit een alternatief worden voor een 4-Serie of C-Klasse coupé. En dat is jammer, de auto verdient meer.

 

De Q60 2.0T Premium Tech kost in de basis met het steering pack € 56.195. Vergelijkbare concurrenten zijn de BMW 420i Coupé High Executive die met enkele opties (onder andere rondomzicht camera, achteruitrijcamera en elektrisch verstelbare stoelen) € 53.075 kost en met minder vermogen gelijke prestaties neerzet mede doordat hij lichter is. De auto waar de Q60 de motor van leent is de Mercedes-Benz C-klasse 250. Met enkele opties (Prestige pakket, rondomzicht camera en spoorpakket) kost deze € 57.514. Een concurrent uit Japan is er in de vorm van de Lexus RC 300h Luxury Line, deze kost € 55.828 inclusief navigatie. Ondanks een gecombineerd vermogen van 164 kW zijn de prestaties niet vergelijkbaar. De Q60 is hiermee prijsgelijkwaardig met de gevestigde orde en moet het winnen met zijn fraaie uitstraling. Goed mogelijk wat ons betreft.